Hout schuren: zo zien meubels en houten onderdelen eruit als nieuw

Schuren

Of je nu een versleten trapleuning opknapt of zelfgemaakte meubels klaarmaakt voor de laatste verflaag, je moet het hout eerst grondig schuren. Zo krijgt u een schoon, glad oppervlak waar houtverzorgingsproducten gemakkelijk in kunnen dringen en waarop nieuwe verflagen een egaal uitzicht geven. In de gids vind je alles wat je moet weten om hout echt glad te schuren: welke korrel moet het schuurpapier hebben, welke machines je kunt gebruiken en welke mogelijkheden er zijn om oneffen oppervlakken te schuren.

Net als bij schaven en beitelen is ook slijpen een bewerkingsproces. Bij dit type productie worden oppervlakken in een bepaalde vorm gebracht door het afsnijden van spanen. De bij het slijpen afgescheiden spanen zijn zo klein dat er sprake is van slijpstof, omdat in tegenstelling tot vormgevende bewerkingstechnieken zoals frezen of draaien, slijpen vooral wordt gebruikt om oppervlakken glad te strijken. Het doel is om versleten of ongelijkmatige lagen te verwijderen en het werkstuk voor te bereiden op verdere behandeling, zoals houtwaxen.

Naast het vlakslijpen kunnen slijpmachines ook worden gebruikt voor het zogenaamde diep- of snijdend slijpen voor het verdelen van werkstukken. Dit gebeurt echter vooral met harde materialen zoals keramiek of metaal; het is beter om een ​​zaag te gebruiken om hout te scheiden.

Schuren is een van de belangrijkste stappen in de verwerking van hout. Of je nu zelf een tafel aan het bouwen bent of een oude trapleuning wilt overschilderen, je hebt altijd een glad en schoon oppervlak nodig om het hout goed te kunnen behandelen en verzorgen. Afhankelijk van de grootte van het oppervlak, welke vorm het is en of je het hout alleen wilt opruwen of perfect glad wilt strijken, heb je de keuze tussen verschillende machines, schuurmiddelen en technieken.

Hout handmatig schuren of werken met de schuurmachine?

Hout kan in principe met de hand worden geschuurd. Om dit te doen, wikkelt u het schuurpapier om een ​​houten of plastic schuurblok, zodat u gelijkmatig en met meer druk kunt schuren. Hoe groter het te bewerken oppervlak, hoe inspannender het is natuurlijk; zeker als het niet alleen om een ​​simpele fine-tuning gaat, maar ook als je oude verflagen moet verwijderen bij het restaureren van meubels of het repareren van krassen of deuken bij het schuren van een werkblad. Info: Overigens moet u niet alleen geverfde of gelakte oppervlakken schuren, maar ook gewaxt of geolied hout voordat u het oppervlak opnieuw behandelt. Dit schuren verwijdert vuilresten en zorgt ervoor dat de open poriën nieuwe was of olie beter kunnen opnemen.

Als je gewoon een enkele stoel wilt schuren en opnieuw schilderen, kun je dat met een beetje doorzettingsvermogen handmatig doen. Voor grotere projecten is het daarentegen de moeite waard om een ​​slijpmachine te gebruiken, waarmee je veel sneller en met minder inspanning kunt werken. Je krijgt er ook betere resultaten mee. Het loont de moeite om grotere meubels te schuren en opnieuw te schilderen, want gepolijste oppervlakken en nieuwe verflagen onthullen zelfs de kleinste oneffenheden in de achtergrondverlichting. En als u een houten trap wilt schuren of houten balken wilt blootleggen en schuren bij renovatiewerkzaamheden, dan is dat meer dan voldoende inspanning, zelfs met ondersteuning van elektrische apparaten.

De volgende elektrische gereedschappen kunnen worden gebruikt om grotere houten oppervlakken van houten onderdelen of meubels te schuren:

  • Vlakschuurmachine: de stijve schuurplaat van het apparaat trilt met een zeer hoge snelheid van slechts enkele millimeters. Dit maakt een zeer fijne slijpkwaliteit mogelijk met een laag afnamevermogen. De schuurplaat kan een rechthoekige of driehoekige vorm hebben (multi- of deltaschuurmachine).
  • Excenterschuurmachine: Excenterschuurmachines werken ook met trillingen, maar het ronde schuurplateau draait ook. Hierdoor wordt een hoge afnamecapaciteit bereikt bij een zeer fijne maalkwaliteit.
  • Haakse slijper: De ronde slijpschijf wordt uitsluitend door rotatie bediend. De hoge snelheden maken een zeer hoge afnamecapaciteit mogelijk met een grove slijpkwaliteit. Tegelijkertijd zorgen ze voor een hoge warmteontwikkeling, waardoor de haakse slijper slechts beperkt geschikt is voor hout. Het is echter de enige grinder die je kunt gebruiken om materialen te snijden.
  • Bandschuurmachine: In plaats van een schuurplateau werkt de bandschuurmachine met een eindloze band die met hoge snelheid over twee rollen en een starre aandrukplaat wordt geleid. De maalkwaliteit is middelmatig tot grof met een hoog afnamevermogen. Het bandslijpen is te wijten aan de lineaire slijpbeweging.

Het is ideaal voor het verwerken van natuurlijk hout langs of dwars op de nerf en daarmee de schuurkwaliteit en het afnamevermogen te beïnvloeden. Een bijzondere vorm zijn de zogenaamde Vario-schuurmachines, waarvan de schuurband over een wigvormige plaat loopt. Hierdoor is aan beide zijden slijpen mogelijk (trekken en duwen), waardoor slijpwerkzaamheden op moeilijk bereikbare oppervlakken zoals hoeken of binnenranden gemakkelijker worden.

Hout schuren: zo zien meubels en houten onderdelen eruit als nieuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven