Use cases voor cryptocurrencies

Bitcoin

Veel cryptocurrencies kunnen voor meer worden gebruikt dan alleen betalen voor goederen en diensten.

  • Cryptocurrencies stellen gebruikers over de hele wereld in staat toegang te krijgen tot financiële diensten
  • Dankzij de ERC20-standaard van Ethereum ontwikkelde het gebied van cryptocurrencies zich tot een eigen industrie
  • Het doel van IOTA is het ontwikkelen van use cases voor het internet der dingen in het echte leven
  • “Asset-backed tokens” verlenen eigendomsrechten op activa zoals onroerend goed en edele metalen
  • Stablecoins worden steeds populairder omdat hun waarde gekoppeld is aan fiat-valuta’s

De huidige definitie van cryptocurrencies verwijst naar hen als “digitale weergaven van waarde” die niet zijn uitgegeven door een centrale bank of andere autoriteit en die door een persoon of entiteit als betaalmiddel worden geaccepteerd. Cryptocurrencies kunnen elektronisch worden opgeslagen, overgedragen of verhandeld. In de meeste landen worden ze echter niet als valuta beschouwd in de traditionele zin.

Naast hun functie als ruilmiddel (in de vorm van digitaal geld) en als belegging zijn cryptocurrencies ook producten met een marktwaarde. Dankzij het potentieel van blockchain-technologie ontstaan ​​er een groot aantal use-cases die verder gaan dan traditionele financiële transacties, aangezien het aantal potentiële toepassingen in een ongekend tempo groeit.

Bitcoin – toegang tot bankfaciliteiten

Recente trends laten zien dat naast landen die worstelen met politieke instabiliteit en hyperinflatie, er ook grote belangstelling is voor Bitcoin in regio’s waar de lokale bevolking moeilijk of beperkte toegang heeft tot bankfaciliteiten. Het opzetten van een digitale portemonnee om Bitcoin over te dragen, geeft gebruikers toegang tot activa die onafhankelijk zijn van traditionele banken.

Hoewel in veel van deze regio’s de economie nog grotendeels op contanten is gebaseerd en mensen het zich niet kunnen veroorloven om naar een bank te gaan om zich te laten registreren, neemt het aantal bezitters van mobiele telefoons toe. Het overzetten van bitcoin met digitale portemonnees is onafhankelijk van traditionele banken, waardoor het een praktisch alternatief is voor mensen zonder bankrekening. Dit geeft mensen toegang tot financiële diensten en mogelijkheden om waarde te creëren.

Ethereum – een gedecentraliseerd netwerk voor applicaties en slimme contracten

Bitcoin heeft misschien de cryptocurrency-revolutie in gang gezet, maar het was alleen dankzij Ethereum dat de cryptocurrency-ruimte zich ontwikkelde tot een eigen industrie. Vanwege zijn onofficiële status als een “wereldcomputer” voor gedecentraliseerde apps (DApps), de verspreiding van slimme contracten en dankzij de ontwikkeling van de ERC20-standaard voor tokens, biedt het Ethereum-netwerk momenteel ’s werelds toonaangevende platform voor gedistribueerd computergebruik (gedistribueerde gegevens verwerken).

Het Ethereum-netwerk biedt momenteel ’s werelds toonaangevende platform voor gedistribueerd computergebruik. Zoals je in eerdere Bitpanda Academy-lessen hebt geleerd, vormen de ERC20-standaard en slimme tokens de technologische basis voor op blockchain gebaseerde activa zoals utility-tokens. Deze tokens verlenen hun eigenaars het recht om DApps te gebruiken of bieden preferentiële toegang tot cryptocurrency-ecosysteemdiensten, online games zoals CryptoKitties en Security Token. Deze vertegenwoordigen bedrijfsaandelen in een bedrijf dat een token uitgeeft.

De Euro koers Ethereum is dan ook door deze goede en stabiele coins, behoorlijk gestegen de laatste jaren.

IOTA – diensten en middelen verbinden in het IoT

Het IOTA-project met zijn gedecentraliseerde open source database, de Tangle, heeft tot doel een omgeving te creëren waarin machines diensten en middelen met elkaar uitwisselen. Een use case van IOTA die al in het echte leven wordt geïmplementeerd, is de samenwerking tussen IOTA en een toonaangevende autofabrikant om het gebruik van “smart wallet”-technologie in de context van connected car-diensten te testen.

IOTA wil een omgeving creëren waarin machines diensten en middelen met elkaar uitwisselen. Chauffeurs kunnen punten verdienen. Ze krijgen het krediet in ruil voor het gebruik van hun voertuigen om gegevens over de toestand van de weg door te geven aan verkeersautoriteiten, onderhoudsdiensten voor snelwegen en andere autoriteiten. Met zo’n tegoed kunnen automobilisten hun mobiele telefoon gebruiken om digitaal te betalen voor het gebruik van wegen, slim laden of parkeertarieven.

Een ander gebruiksvoorbeeld van IOTA is de ontwikkeling van een zelfvoorzienende, positieve energiegemeenschap in Trondheim, Noorwegen. Ervan uitgaande dat kantoorgebouwen verantwoordelijk zijn voor 40% van het wereldwijde energieverbruik, heeft het project het verklaarde doel om gebouwen van energiedieven om te zetten in energieproducenten en zelfs omliggende gebouwen te voorzien van gedecentraliseerde elektriciteit uit duurzame bronnen. Het project zal naar verwachting binnen 60 jaar meer duurzame energie opwekken dan de totale vraag die nodig is voor de bouw, het onderhoud en de sloop van het gebouw.

Use cases voor cryptocurrencies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven