Waarvoor wordt een loep gebruikt?

Loep

Een vergrootglas (in laboratoriumcontexten een handlens genoemd) is een bolle lens die wordt gebruikt om een ​​vergroot beeld van een object te produceren. De lens is meestal gemonteerd in een frame met een handvat (zie afbeelding). Een vergrootglas kan worden gebruikt om licht te focussen, b.v. B. om de zonnestraling te concentreren om een ​​hotspot in het brandpunt te creëren voor het starten van het vuur. Een vergrootglas kan in ons dagelijks leven op veel manieren worden gebruikt. Maar laten we eerst eens kijken wat de functie van het vergrootglas is.

Het gereedschap Vergroten wordt gebruikt om het zoomniveau van uw werkafbeelding te wijzigen. Als u gewoon op de afbeelding klikt, wordt de zoom toegepast op de hele afbeelding. U kunt ook met de muisaanwijzer klikken en slepen om een ​​zoomrechthoek te maken. Vergrootglazen laten objecten groter lijken omdat hun convexe lenzen (convex betekent naar buiten gebogen) lichtstralen buigen of buigen zodat ze samenkomen of samenkomen. In wezen bedriegen vergrootglazen uw ogen om iets anders te zien dan het in werkelijkheid is.

Wanneer licht van een object weerkaatst en naar uw ogen reist, reizen deze lichtstralen evenwijdig aan elkaar. Wanneer de bolle lens door een vergrootglas wordt gehaald, buigt de bolle lens de parallelle stralen zodat ze samenkomen en een virtueel beeld vormen op het netvlies van uw ogen.

Dit virtuele beeld op je netvlies lijkt groter dan het echte object vanwege geometrische principes. Ondanks het vergrootglas volgen je ogen de lichtstralen in parallelle lijnen terug naar het virtuele beeld. Doordat het virtuele beeld verder van je ogen verwijderd is dan het object, lijkt het object groter! Een bladloep bestaat uit veel zeer smalle concentrische ringvormige lenzen, waardoor de combinatie eruitziet als een enkele lens, maar veel dunner is. Deze opstelling staat bekend als een Fresnel-lens.

Visuele hulpmiddelen

Vergrootglazen worden vaak gebruikt om mensen met zichtproblemen te helpen. Een bril is een soort vergrootglas dat problemen corrigeert, variërend van bijziendheid en verziendheid tot astigmatisme. Mensen met maculaire degeneratie of oogproblemen veroorzaakt door glaucoom of diabetes gebruiken vaak een vergrootglas in de hand om boeken, kranten en andere documenten met kleine lettertjes te lezen. Vergrootglazen gemonteerd in lezers, die de afdruk drie tot tien keer groter kunnen maken dan normaal, zijn ook nuttig voor mensen met oogaandoeningen zoals staaf- en kegeldeficiëntie of retinitis pigmentosa.

Medisch en wetenschappelijk

Vergrootglazen kunnen op statieven worden gemonteerd om microscopen te vormen die door wetenschappers zoals chemici en biologen voor onderzoek worden gebruikt. Microscopen worden ook gebruikt in medisch onderzoek en in medische laboratoria voor het testen van bloed en andere lichaamsvloeistoffen en weefsels. Microscopen kunnen objecten duizenden keren vergroten, waardoor het mogelijk wordt om organismen en elementen van verschillende soorten materie te zien die niet met het blote oog kunnen worden gezien. Sommige microscopen zijn uitgerust met camera’s die deze vergrote beelden vastleggen.

Paginagrote 3x vergrotingsblad met zwarte rand vergroot tot 300%. Het wordt beschouwd als de meest comfortabele vergroting voor het lezen van kleine lettertjes, ideaal voor het bekijken en controleren van kleine hobby- en knutselmaterialen, kleine elektronische gadgetonderdelen zoals schroeven en pinnen.

Hobby

Veel mensen gebruiken thuis vergrootglazen voor hobby’s, knutselen en andere dagelijkse activiteiten. Handsfree loepen die op een standaard zijn aangesloten, zijn handig voor borduren en ander naai- en breiwerk. Vergrootglazen zijn ook handig voor het lezen van details op kaarten en kleine lettertjes op juridische documenten. Muntenverzamelaars gebruiken vergrootglazen om de slijtage van een munt te zien, wat helpt bij het bepalen van de waarde. Postzegelverzamelaars gebruiken vergrootglazen om de staat en echtheid van postzegels te controleren.

Waarvoor wordt een loep gebruikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven